Impact: groot

Half april 2011 heeft Google haar nieuwe algoritme in Nederland uitgerold. Deze update is bekend onder de naam Google Panda en heeft voor enkele websites grote gevolgen met betrekking tot de vindbaarheid. Met name affiliate marketing en de relevantie van een website spelen hierbij een erg grote rol. Google hoopt met de nieuwe update steeds meer resultaten te kunnen bieden die er in hun ogen ècht toe doen. Wij geven u graag enkele tips waar u vooral op moet letten om niet onderuit te zakken in de zoekmachine resultaten.

Google beschrijft op haar website enkele richtlijnen om websites ’te vinden, te indexeren en te rangschikken’. In deze richtlijnen worden algemene onderwerpen beschreven, maar er komen ook nieuwe elementen in voor die specifiek met de nieuwe update Google Panda te maken hebben. De belangrijkste richtlijnen vallen uiteen in de volgende categoriën:

Belangrijkste ontwerp- en inhoudsrichtlijnen:

  • publiceer informatie op uw website waar u de auteur van bent; Google staat negatief tegenover affiliate-sites (gekopieerde teksten en passages)
  • een website (en/of pagina) moet relevante informatie bevatten waar mensen wat aan hebben; de informatie moet helder en correct worden weergegeven
  • het aantal links op een pagina moet beperkt blijven; splits een grote sitemap desgewenst op in meerdere deelpagina’s

Belangrijkste technische richtlijnen:

  • optimaliseer de laadtijd van uw website; Google redeneert dat als uw website (te) langzaam laadt, uw bezoekers dit niet zullen waarderen
  • verklein en optimaliseer zoveel mogelijk scripts en toepassingen; mooie vormgeving gaat niet altijd hand in hand met goede leesbaarheid

Belangrijkste kwaliteitsrichtlijnen:

  • ontwerp uw website met name voor uw bezoekers en niet voor zoekmachines; Google doorziet steeds meer welke pagina’s ècht relevant zijn (en dus ook welke niet)
  • als u zich aanmeld bij linksites, kies dan bewust welke u gebruikt; de kleinere zogeheten linkfarms leveren eerder negatieve punten op dan positief

Google heeft in haar centrum voor webmasters een uitgebreide beschrijving geformuleerd met richtlijnen voor webmasters. Deze beschrijven in detail hoe de richtlijnen van Google Panda geïnterpreteerd moeten worden.

Impact op vindbaarheid: groot
Hoeveelheid werk: veel

Wilt u de vindbaarheid van uw website vergroten, maar heeft u er de tijd of kennis niet voor? Overweeg eens om het uit handen te geven: minder zorgen met gegarandeerd resultaat!

Rate this post