Impact: groot

Zoals elk goed boek of krantenartikel dient ook een website goed leesbaar te worden gemaakt. Dit klinkt zo logisch, maar waarom wordt deze logica dan vaak foutief of zelfs niet toegepast door vele webmasters? Een goed opgebouwde tekst verbetert het leesgemak van de pagina, maar hiermee vergroot u tevens de vindbaarheid van uw website. Door goed gebruik te maken van kopjes (headers), maakt u het zoekmachines een stuk makkelijker om uw website te ‘lezen’.

In de programmeertaal van websites worden zogenaamde header-tags gebruikt om kopjes te definiëren. Deze tags bestaan uit een aantal lagen, van belangrijk (H1) naar minder belangrijk (H2 t/m H6). Eén van de redenen waarom webmasters deze header-tags nogal eens weglaten, is het feit dat een header een eigen opmaak heeft. Deze opmaak kan echter met een gemakkelijke aanpassing afgestemd worden op de vormgeving van de rest van de site. We raden u dus aan om vooral gebruik te maken van headers, wat de vindbaarheid van uw website positief zal beïnvloeden.

Hieronder geven wij u enkele tips om u te helpen de headers binnen uw website zodanig in te richten dat dit een voordelig effect zal hebben op de vindbaarheid van uw website:

  • gebruik tenminste een H1 tag (liefst ook een H2 en H3 tag)
  • plaats de tags in de juiste volgorde (dus niet H2/H1/H3, maar H1/H2/H3)
  • maak van de H1 een leesbare koptekst met daarin de belangrijkste trefwoorden (ongeveer 5 woorden, refererend aan uw title-tag)
  • de tekst in tussenkop H2 dient een deel van de trefwoorden te bevatten, maar moet ook ingaan op de desbetreffende alinea
  • H3 is met name bedoeld voor kleine kopjes, gebruik dit voor de leesbaarheid van uw tekst (trefwoorden blijven relevant)

Impact op vindbaarheid: groot
Hoeveelheid werk: veel

Wilt u de vindbaarheid van uw website vergroten, maar heeft u er de tijd of kennis niet voor? Overweeg eens om het uit handen te geven: minder zorgen met gegarandeerd resultaat!

Rate this post